torsdag 27 december 2012

W.D.M.

W.D.M. började helt från noll.
- Jag var 15 år, och de andra 2-3 äldre. Jari kunde väl spela litet gitarr, men vi andra var totala nybörjare, minns Snoro.
- Alla i bandet kände inte ens varandra, så i början stod vi i varsitt hörn av rummet och var blyga när vi skulle spela.
Förkortningen W.D.M. stod för "We Destroy Music" (=vi förstör musik), och i början av karriären var det namnet rätt så träffande.
- De allra första kassetterna vi spelade in lät för jävligt, medger Snoro med facit i hand.
W.D.M. började med att spela traditionell brittisk punk (Sex Pistols, etc.), men hängde på när punken ute i världen blev hårdare.
- Texterna härmade vi i början från våra förebilder. De gick i princip ut på att "krig är skit", och så vidare, sammanfattar Snoro.
Utseendemässigt hörde det till att se provokativ ut, och speciellt frontfiguren Snoro tog steget fullt ut. Så pass till och med, att lärarna i Handelsläroverket i ett skede försökte tvinga honom att tona ner sitt utseende. Detta fick mycket uppmärksamhet i media.
- Det blåstes upp hela alltihopa. Men jag fortsatte att se ut på samma sätt, och ingenting hände. Så småningom slutade jag skolan självmant. Det var kul att reta folk med hur man såg ut!


Sista ep:n "Freedom of Music" gavs ut i början 1988. På den hörs de nya influenserna. Skivan pressades upp i betydligt större upplaga än sina föregångare, cirka 1000 exemplar.
Så småningom avtog dock bandets energi. W.D.M. fortsatte att öva, men gled allt längre bort från hardcore. Planer på en fullängdsskiva fanns visserligen, men med tiden tynade det projektet ut. W.D.M. bestämde sig för att göra sin sista spelning på Stadshotellet i Jakobstad påsken 1990.
- Vi hade blivit äldre, och tyckte kanske att vi inte hade så mycket att ge längre. Vi hade spelat länge tillsammans, och började bli intresserade av annat.
Alla fortsatte dock med musik i någon form. Höggi och Jari fortsatte med det som senare blev Plum. Snoro spelade några år i Shameless Voice, och har numera ett band (tillsvidare namnlöst) som spelar modern hardcore. Nylli gick med i Dreadline, och hittas numera också i Trioeismend.
Idag minns Snoro W.D.M. med stolthet och glädje.
- Man måste ju vara stolt över det man åstadkommit. Vi hade roligt, och jag skulle inte ändra en sekund av det.
Slutligen, en trivial fråga: namnet "Snoro"?
- Släktfel. Är det kallare än -1 grader rinner näsan. Jag har kallats så sedan jag började skolan. Först var det inte så roligt, men det passade bra sedan när jag blev punkare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar