söndag 23 december 2012

Dreadline


Den första grundstenen i Dreadline lades i och med att Tumba Haldin och Frippe Wenelius lärde känna varandra då de började på samma klass i gymnasiet.
- Jag upplevde först Frippe som en ensamvarg och "myschare", men sedan när jag började känna honom bättre märkte jag att han som alla andra hade sina fasader. Och bakom dem är vi ju alla likadana, berättar Tumba.


Skivan Blood & Salvation gjordes på ett helt annat sätt än de tidigare inspelningarna. Tumba och Frippe spelade in den digitalt, nästan helt och hållet på tu man hand.
- Ingen av de andra tog illa vid sig, tvärtom var de glada över att vi gjorde någonting. Vi höll på med skivan fyra månader, dag och natt, minns Tumba.
Resultatet av mödan, "Blood & Salvation", släpptes 1992 och blev Dreadlines största framgång. Låten "Walking Man" spelades flitigt i radion, och skivan släpptes i hela världen. Under ett par års tid gjorde Dreadline ungefär hundra spelningar om året.



Dreadline är det kanske det enda jakobstadbandet som folk kommer ihåg och fortfarande lyssnar på från 80 och 90 talet . Och det är kanske inte så konstigt redan 1985 spelade de på Ruisrock tillsammans med kända band som The Cure.  Deras låtar dyker upp lite nu som då på olika reggae samlings skivor runt om i världen. Deras låtar sprids också ganska flitigt på webben. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar