måndag 24 december 2012

Stormwing

Melodiska hårdrockarna Stormwing lyckades i mitten på 90-talet med något som inget annat jakobstadsband, varken före eller efter dem, har gjort: de fick skivkontrakt i Japan. Kontraktet ledde visserligen inte till något större genombrott i Japan, men Stormwing hade kanske med litet mera tur och uthållighet kunnat lyckas lika bra som Stratovarius gjorde bara ett par år senare

 När EP:n "Awakening" gavs ut 1993 uppmärksammades den av redaktörerna för den stora japanska musiktidningen Burrn!
- I ett skede var våra låtar "Unchain My Heartbeat" och "Angel" etta och tvåa på deras "editor´s playlist". Det var en fin känsla att se oss ovanför band som Aerosmith och Metallica.
Uppmärksamheten i medierna gav resultat, och Stormwing fick skivkontrakt med Panasonic i Japan. Skivkontraktet i sin tur ledde till uppmärksamhet också i Svenskfinland. 1994 kom slutligen fullängdsskivan "Stormwing" ut i Japan. I Finland däremot syntes den inte till i skivaffärerna.
- Vi skulle ha fått ut skivan i Finland också, men problemet var att vi inte fattade något av vad som stod i vårt japanska skivkontrakt, och så småningom rann allt ut här, minns Brännström aningen bittert.
- Det var någon tidning som till och med ifrågasatte om vår skiva alls existerade!
Stormwing fick också i övrigt utstå mycket fräckhet och hån i finländska medier. Detta på grund av en rad singelsläpp som fick ytterst blandat mottagande. Först i raden var "Estonia", en välgörenhetssingel, av vilken all vinst gick till de behövande efter Estonia-katastrofen 1995.
- Jag är fortfarande förbannad över det mottagande "Estonia" fick. Själv är jag fortfarande nöjd med låten, och kan säga att den verkligen kom från hjärtat när jag skrev den. Dessutom tycker jag att Johan sjöng den mycket bra.

Deras skivor är idag samlar rariteter. Deras skiva Awakening såldes för inte så länge sedan för cirka 100 euro på ebay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar